Kutuurikeskuse erinevatel sündmustel võidakse pildistada ja filmida.

Fotosid ja videosid võidakse salvestada ning avalikustada kultuurikeskuse kalendris eesmärgiga jagada teavet Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses toimuvate sündmuste kohta.

Fotosid ja videosid võidakse kasutada Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuse reklaammaterjalide (plakatite, treilerite jms) koostamisel. 

Muusikat Siiditeedelt

17.
veebruar
kolmapäev
2016
Kell 19:00
Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus

  Azamat Ergashev - nei
  Ziyodjon Changiy -  chang   Shavkat
  Matyoqubov - vokaal, doira
  Husniddin Ato - ud

Usbeki traditsioonilise klassikalise muusika ansambel OXUS Eestis 09-19.02.2016

 

Šašmakaam, unikaalne kunst, mis kujunes välja Siiditee hiilgeaegadel erinevate Idamaa kultuuride ristteedel, eelkôige Buhhaaras ja Samarkandis, on Eestis kôlanud haruharva. Veebruarikuu kahel keskmisel nädalal on muusikahuvilisel vôimalik tutvuda killukesega maailmakultuurist kauge Usbekistani muusikute esituses.

Šašmakaam kuulub UNESCO Vaimse Kultuuripärandi nimistusse kõrvuti Seto leelo ja laulupidudega, koos flamenco, fado, polüfoonilise gruusia meestelaulu ja paljude teiste kultuurtipärlitega laiast maailmast.

 

ŠAŠMAKAAM (otsetõlkes "kuus laadi") on Usbekistani ja Tadžikistani aladel -kunagi tuntud kui Mâwarâ al-nahr- levinud traditsiooniline muusikavorm, mille juured ulatuvad islami-eelsesse aega. Selle olulisemad môjutajad on pärsia, araabia, juudi ning Kesk-Aasia nomaadide kultuurid. Šašmakaam'i areng ei ole vaadeldav mitte üksnes musikoloogia, vaid ka teaduse, kirjanduse ja filosoofia, sealhulgas sufismi, kontekstis. See on kompleksne muusikalis-poeetiline distsipliin, mida meistrid on oma õpilastele edasi andnud paljude sajandite vältel.

 

"ŠAŠMAKAAM - SIIDITEE POEETIDE MUUSIKA"

Šašmakaam on nôudlik kunst, mis eeldab kuulajalt vaimset ärksust ja tähelepanelikku kôrva, kuid ansambli OXUS kontsertidel on laiem kultuuriline môôde - need on pühendatud kahele veebruarikuus sündinud Oriendi poeedile, filosoofile ja riigimehele, kes on inspireerinud Idamaa muusikuid läbi sajandite. Üks neist on Zahir ud-din Muhammad Babur ja teine Ališer Navoii, ôige nimega Nizomiddin Mir Alisher ehk Ali Shir Nawa'i. Viimase sünnist möödub noil päevil 575 aastat ning surmast 515 aastat. Huvitavavaid salvestusi ERR fonoteegi arhiivis:

- "Tea ja tunne": Alisher Navoii, filosoof ja kirjamees

- "Luulesôpradele": Alisher Navoii "Farhad ja Sirin"

Kontsertidel kôlavad kahe suurmehe aegumatutele värssidele komponeeritud šašmakaam'id. Kuna Navoii poeeme Ly Seppeli ja Andres Ehini tôlkes on avaldatud ka eesti keeles, siis ei ole välistatud, et mônel kontserdil kuuleb muusikale vahelduseks ka eestikeelseid värsinoppeid.

 

Ansambel OXUS:

Azamat Ergašev - nei

Ziodžon Ruzimov - tšang

Šavkat Matiakubov - vokaal, doira, dutar, surnaa

Husniddin Ato - ud

 

Muusikalisi näiteid:

"Gul faslidur" 

"Ey dilbari janonim", "O`zbek valsi"

"Cho`li Iroq"

Piletiinfo:
Pilet 7€
sooduspilet 5€ (õpilased ja pensionärid)